Preuzeto sa: Business Wire
Prevela: Vesna Arabadžić

Klinički podaci razjašnjavaju glavni test za prvu preciznu platformu za otkrivanje neurorazvojnih poremećaja, s prvom primjenom kod poremećaja autističnog spektra (ASD)

ŽENEVA – (BUSINESS WIRE) – STALICLA, švicarska klinička biotehnološka tvrtka koja vodi razvoj lijekova zasnovanih na omici za pacijente s neurorazvojnim poremećajima (NDD), objavila je danas vrlo uspješan završetak ispitivanja faze 1b za svog glavnog kandidata za lijek STP1. Ovi klinički podaci otvaraju put za prvu primjenu STALICLA-ine platforme za otkrivanje preciznih lijekova u poremećajima iz spektra autizma.

Cilj ove faze 1b, dvostruko slijepe, placebom kontrolirane studije bio je procijeniti sigurnost, podnošljivost i farmakokinetiku dvotjednog oralnog liječenja STP1 u podskupini pacijenata s ASD-om. Osim što pokazuje dobre profile sigurnosti i podnošljivosti, te dozno-ovisno djelovanje cilja, liječenje STP1 rezultiralo je pozitivnim signalima u kliničkim biljezima neurološke i bihevioralne funkcije, uključujući poboljšanu brzinu obrade i kristalizirani kognitivni spoj.

Govoreći o rezultatima, dr. Craig Erickson, MD – glavni istraživač u Dječjoj bolnici u Cincinnatiju, rekao je: “Elektrofiziološki signali iz ove studije su izvanredni i predstavljaju najjače signale uključivanja cilja u ranom pokusu koje je naš laboratorij vidio na polju autizma. Nalazi iz ovog projekta smanjuju rizik buduće veće studije s obzirom na personalizirani pristup korišten za biološko identificiranje specifičnih autističnih pojedinaca koji bi mogli najbolje reagirati na tretman prije upisa u studiju.”

Baltazar Gomez Mancilla, izvršni direktor STALICAL-a, dodao je: “Osim molekularnog utjecaja, vidimo smanjenje specifičnog abnormalnog elektrofiziološkog signala u regijama mozga povezanog s dozom povezanih s društvenom interakcijom, radnom memorijom i brzinom obrade što može dovesti do poboljšanja društvene komunikacije, što je jedan od osnovnih simptoma autizma. Ti rezultati i izgledi za personalizirano rješenje za rješavanje ASD-a mogli bi biti ogromna promjena u igri za ovu podskupinu pacijenata koji predstavljaju 20% populacije ASD-a.”

STALICLA razvoj lijekova oslanja se na DEPI, AI-vođenu i klinički potvrđenu biotehnološku platformu koja integrira sveobuhvatnu metabolomiku, sekvenciranje cijelog genoma, sekvenciranje RNA i vlasnički modul za uparivanje bioloških potpisa pacijenata s kandidatima za lijekove. Koristeći DEPI, STALICLA je već dokazala kliničku valjanost nekoliko podskupina s neurorazvojnim poremećajima (Phen1, Phen2, Phen3, Phen5) i njihovih odgovarajućih prilagođenih tretmana, počevši od STP1.

Govoreći o sljedećim koracima, Lynn Durham, izvršna direktorica i osnivačica STALICLA-e, komentirala je: „Sada se okrećemo sljedećoj fazi našeg rasta s nekim velikim prekretnicama. Prvo, multicentrična studija biološkog uzorkovanja za upis STP1 faze 2, koja bi nam trebala omogućiti da prikupimo najopsežniji klinički i multi-omički skup podataka do sada u prostoru ASD. Zatim, nastavak STP1 faze 2, povećanje trajanja liječenja i razine doze, dodavanje testa radne memorije i daljnje usavršavanje jakih nalaza faze 1b. Konačno, naše druge prekretnice uključivat će ispitivanja faze 2 za našeg drugog kandidata za precizne lijekove STP2, razvoj partnerstava i licenciranje potencijalnih dodatnih spojeva. Kako bismo financirali ovaj rast, trenutno prikupljamo seriju B od 65 milijuna USD, s ciljem završetka Q2-Q3 2022.”

O STALICLI

STALICLA SA je švicarska klinička biofarmaceutska tvrtka koja vodi razvoj preciznih lijekova zasnovanih na omici za pacijente s neurorazvojnim poremećajima (NDD), s prvom primjenom kod poremećaja iz autističnog spektra (ASD). STALICLA je na jedinstvenoj misiji identificirati klinički djelotvorne podskupine pacijenata i razviti prilagođene tretmane za one s najvećim oštećenjem simptoma. Njegova DEPI tehnologija prva je platforma posebno razvijena da omogući preciznu medicinu u složenim NDD. Platforma integrira sveobuhvatnu metabolomiku, sekvenciranje cijelog genoma, sekvenciranje RNA i svoj napredni HC modul za uparivanje bioloških potpisa pacijenata s kandidatima za lijekove. DEPI je postigao klinički dokaz koncepta sa svojim prvim kandidatom za cjevovod, STP1. STALICLA unaprjeđuje suradničke saveze sa strateškim projektima trećih strana i brzo proširuje svoju platformu i aktivnost kliničkog razvoja. Za više informacija posjetite: https://stalicla.com/

Kontakti
STALIKL
Lynn Durham, izvršna direktorica i osnivačica
Lynn.Durham@Stalicla.com