Misija

Doprinosimo jačanju edukativnih i inovativnih inicijativa na regionalnom nivou s ciljem poboljšanja kvaliteta života osoba iz spektra autizma.

Vizija

Pružanje pristupa inovativnim istraživanjima, te savremenim načinima tretiranja autizma svim stručnjacima u oblasti, te široj javnosti.

Naša priča

Udruženje za nauku i autizam – nAUkaTIZAM je organizacija koju čine roditelji koji godinama pomno prate naučni razvoj u polju autizma. Novi naučni uvidi i mogućnosti lečenja kod poremećaja iz spektra autizma postaju dostupni svakog dana u svetu, a trenutno ih je teško dobiti u regionu. Cilj našeg udruženja je pomoći naučnim i medicinskim ustanovama u našem regionu da dobiju odgovarajuću obuku vodećih naučnika i praktičara u oblasti, što će zauzvrat omogućiti osobama sa autizmom i njihovim negovateljima da dobiju podršku medicinskih ustanova, i gdje god im to još treba.

Naše udruženje trenutno ima poglavlja i predstavnike u tri zemlje: Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Nadamo se da ćemo iskoristiti već postojeće resurse i stvoriti nove mogućnosti za sve pojedince koji žive s poremećajem iz spektra autizma.

Svedoci smo da mnoge porodice pogođene autizmom žive u malim zajednicama, pa im je teško dobiti redovne logopedske (a i druge) tretmane. Iz tog razloga, jedan od naših fokusa će biti lokalizacija već postojećih aplikacija, te stvaranje nove tehnologije, da bi negovatelji bili u mogućnosti pomoći svojoj deci u njihovom domu, njihovim tempom, za malu cenu.

Na ovom sajtu, postoje članci na svim narečjima regiona iz kojih dolazimo, zavisno od toga ko ih piše. Tema kojom se bavimo je ozbiljna, i ne želimo trošiti energiju na prevođenje tekstova koji su svakako lako razumljivi našim korisnicima.

Fotografije koje krase naš sajt su slike dece nasih članova, koja pomognuta kako medicinskim tako i bihevioralnim terapijama napreduju i uživaju u životu.

Kontaktirajte nas

Predstavnici

Vesna Arabadžić

Bosna i Hercegovina

Martina Zrilić

Hrvatska

Tatjana Peškir

Srbija

Vesna Arabadžić

Bosna i Hercegovina

Vesna Arabadžić je majka dva dječaka, od kojih stariji sin Lukas ima dijagnozu poremećaja iz spektra autizma, uz dugu listu drugih zdravstvenih dijagnoza koje se često povezuju sa autizmom. Želi da poboljša uslove za edukaciju medicinske profesije i šire javnosti o spektru autizma. Organizuje naučne skupove, webinare, radionice, na području Balkana. Podržava multidisciplinarni pristup spektru autizma, te savremena istraživanja u polju, u koje rado uključuje i sina Lukasa.

Suosnivač je i predstavnik udruženja nAUkaTIZAM za područje Bosne i Hercegovine.

Martina Zrilić

Hrvatska

Martina Zrilić je majka dvoje djece od kojih Roko ima dijagnozu spektra autizma. Nakon 9 godina učenja i traženja pomoći za svoje dijete ima želju da pomogne i drugim obiteljima sa istim izazovima. Uključena je u razne internacionalne edukacije vezano za spektar autizma, PANS i PANDAS problematike. Vjeruje kako prostora za rast i učenje itekako ima i na području Hrvatske te se nada zajedničkoj želji u učenju kako bi naša djeca imala ljepšu i lakšu budućnost.

Suosnivač je i presdstavnik nAUkaTIZAM Udruge za Republiku Hrvatsku.

Tatjana Peškir

Srbija

Tatjana Peškir je mama ćerke sa autizmom. Već 8 godina, koliko je prošlo od Izabeline preliminarne dijagnoze, se nosi sa svim izazovima koji dolaze uz spektar. Volela bi da drugima sve to bude lakše, i zato se angažuje da pospeši edukaciju medicinske profesije što se tiče autizma. Raduje se da omogući pristup dece i roditelja u regionu edukativnim aplikacijama i modernim tehnologijama, koje trenutno postoje samo na stranim jezicima.

Suosnivač je i predstavnik udruženja nAUkaTIZAM za područje Srbije.

Podrška drugih organizacija: