Preuzeto: blic.rs

U Beogradu je danas održan poslednji dan Međunarodne konferencije o savremenim načinima lečenja kod poremećaja iz spektra autizma, SEECA, koja je okupila veliki broj stručnjaka iz sveta i regiona, a čiji je medijski pokrovitelj bio “Blic”.

Konferencija je završena panel diskusijom o budućnosti tretiranja autizma u regionu, a ono što se moglo zaključiti na završnici jeste da su lekari i roditelji nakon velikog broja trodnevnih predavanja, diskusija i razmene iskustava dobili ogromnu motivaciju za preduzimanje novih koraka kada je u pitanju pristup lečenja kod poremećaja iz spektra autizma.

Organizatori konferencije bili su udruženja roditelja dece sa razvojnim problemima iz celog regiona – “Deca bez granica” i “nAUkaTizam”, kao i udruženje “Spektrum”. Da bi omogućili bolje sutra za decu iz regiona sa sličnim problemima, uložili su napor i organizovali konferenciju SEECA.

Konferencija, koju je podržao i “Blic” bila je prilika da lekari iz regiona čuju od eminentnih stručnjaka iz Amerike, Poljske, Italije, Francuske, Rusije, Ukrajine, kao i zemalja iz regiona, o najnovijim saznanjima koja mogu pomoći deci sa dijagnozom autizma.

Da su nadmašena sva očekivanja kazala je za “Blic” i Tatjana Peškir iz udruženja “nAUkaTIZAM”, i to ne samo zbog toga što je sala sva tri dana bila puna i što je konferenciju putem interneta ispratilo više od 1.000 ljudi, već i zbog kako ona kaže, samog angažmana i razgovara koji su se desili među ljudima, kao i neformalne razmene znanja pored samih predavanja.

– Mislim da pre svega ono što treba da razumemo je to da ponekad i mi treba da budemo prvi. Stalno se pitamo: “A šta rade u svetu?” – mi smo isto svet. Ovo je nauka, ovo su stručnjaci i mi nemamo nikakvu prepreku da to primenimo ovde i sada kod nas – kazala je Peškir.

Kako ističe, pored sjanih reakcija roditelja, veoma su im bitne i rekacije ostalih lekara i stručnjaka koji su prisustvovali konferenciji.

– Zaustavljali su nas po ulicama i zahvaljivali nam se, bili su oduševljeni. Pored lekara tu su i defektolozi i logopedi koji su imali samo reči hvale, zato što razumeju da je opterećenje na njih preveliko kada dete ne može zbog svojih osnovnih medicinskih problema da sarađuje i da ispuni svoj potencijal u njihovim terapijama – ukazuje ona.

Dodaje da je sledeći korak udruženja “nAUkaTIZAM” edukativna platforma za stručnjake koja će biti dostupna na njihovom sajtu, a na kojoj će svi oni moći da se registruju i da se dodatno edukuju.

– Na platformi ćemo postavljati naučne radove, dovoditi stručnjake iz inostranstva da odgovaraju na pitanja, organizovati Vebinare, pa i manje edukacije uživo. Jednostavno želimo da povežemo ljude iz regiona, stručnjake, defektologe, lekare, psihologe, psihijatre, sve koje žele da uče i razmenjuju znanja i da budemo kao jedna zajednica, zato što samo kao jedna zajednica možemo rešiti ovaj zaista kompleksan problem – zaključuje Tatjana Peškir.

Gromoglasnim aplauzom pozdravljene su i reči mladog lekara iz Makedonije, Aleksandra Nikolovskog, koji je ujedno i brat dečaka sa autizmom, a koji je izveo veoma inspirativan zaključak.

– Želim prvo da ohrabrim sve roditelje da ne budu razočarani i da se bore, i da nikada ne odustaju od svoje dece, jer to je jedini lek. Neko je postavio danas pitanje koji je prvi korak? Mislim da smo prvi korak već uradili jednom ovakvom konferencijom, to je pravi prvi korak, i ovo je tek početak. Ovakvih konferencija treba da bude više i ja još ne mogu da poverujem da smo okupili ovoliko stručnjaka iz celog sveta – istakao je Nikolovski.

Cilj konferencije bio je upoznavanje zdravstvenih radnika, prvenstveno pedijatara, neurologa, imunologa i gastroenterologa i šire javnosti sa novim medicinskim tretmanima u oblasti poremećaja spektra autizma.

Kako su zaključili organizatori, želeli su da ukažu da ne postoji jedno rešenje za sve probleme, ali isto tako i da ne treba gubiti nadu i da ipak postoji neki put i da nešto može da se uradi.

– Trebalo bi razmisliti šta je sledeći korak za sve, za lekare, terapuete i državne instistucije u čitavom regionu i kako da se sva znanja koja su stečena za ova tri dana u Beogradu prošire i kako da dođu do svih manjih mesta u regionu – kazao je Rastko Petaković iz udruženja “nAUkaTIZAM”.

Konferenciju je akreditovao Zdravstveni savet Srbije kao međunarodni kongres, te su bili obezbeđeni i poeni za Kontinuiranu medicinsku edukaciju (CME poeni), odnodno (15 za predavače i 10 za pasivne učesnike).