Piše: Tatjana Peškir

U našem regionu, suočavamo se sa nestašicom logopedskih i drugih tretmana koji mogu pomoći deci sa autističnog spektra da se razviju jezički i kognitivno. Pored toga što tih ponuda nema u svim mestima, i što nema dovoljno termina kod ovih stručnjaka, redovne terapije su i skupe za mnoge roditelje. Kupovina kvalitetnog tablet uređaja i korišćenje aplikacija koje pomažu je jedan od načina da Vašem detetu pomognete kod kuće.

Aplikacije koje volimo da koristimo:

Aplikacije koje volimo da koristimo - AutizamABC Maestro softver u kombinaciji sa Clevy tastaturom. Softver uči decu da prepoznaju i koriste slova i tastaturu, da slažu reči, i rade jednostavne zadatke kao što je da nađu slovo koje je izostavljeno u reči. Urađen je na svim jezicima i pismima regiona, a postoji i ćirilična tastatura.

Build a Word Express – pomoću ove aplikacije, deca mogu da koriste uče da slažu slova u reči na regionalnim jezicima, ali i na engleskom.

Jezična gradilica – ovo je jedna od brojnih aplikacija dostupnih na hrvatskom jeziku/latinici. Ima mogućnost igre parova, sastavljanja reči od slova i drugo. Jedan od ciljeva našeg udruženja je da prilagodi aplikacije sa ovog sajta na ćirilicu, da bi i ona deca koja uče po srpskom programu mogla da ih koriste. Možete tu naći aplikacije za učenje na sat, za matematiku…

ABCdjeca.com, websajt koji zaista ima napretek edukativnih igara za decu, na bosanskom jeziku. Možete skinuti aplikaciju na tablet ili raditi na računaru.

MITA – Aplikacija koja trenutno ne postoji na jezicima regiona, ali je ipak mnogi roditelji koriste, posebno ako im deca imaju osnovna znanja engleskog jezika. U pitanju je edukativni program koji je moguće vrlo detaljno podešavati na nivo deteta. Pored toga što dete može da uči o stvarima kao što su prostor, kategorizacija i matematika, omogućava da se dete koje teže razume verbalne naloge uopšte upozna sa tim kako se zadaju zadaci, i kako se rešavaju. Potrebno je da budete uz dete dok koristi aplikaciju. Planiramo da organizujemo lokalizaciju ovog softvera na regionalne jezike u toku naredne godine.

Pošto znamo da na tržištu ima mnoštvo android tableta, i da su neki od njih previše slabi da podrže neke aplikacije, zamolili smo IT stručnjake da nam preporuče modele koji mogu da iznesu ove aplikacije, a to su:

  • LENOVO Tablet M7 1 16GB LTE
  • SAMSUNG Galaxy Tablet A (2019) 8″ Wifi
  • AMAZON Fire HD 10 32GB
  • SAMSUNG Galaxy Tab A7 Lite T220

Za navedene aplikacije, kompatibilan je i Apple iPad.

Posetite i podstranicu namenjenu resursima, za više informacija.