Piše: Tatjana Peškir

Tehnologija nam olakšava život u svakom aspektu života, a tako je i kad imamo dete sa posebnim potrebama iz spektra autizma. Želimo da Vam predstavimo dve tehnološke pomoći koje olakšavaju život deci koju poznajemo, a možda mogu pomoći i Vama.

1. Slušalice koje ukidaju buku – na engleskom se zovu „noise-cancelling slusalice“. Ovaj fantastični izum pomaže deci da se u bučnim sredinama, kao što su škole, vrtići i drugi javni prostori, lakše fokusiraju na ono zaista bitno. Nećemo vas zamarati tehničkim opisom njihovog načina funkcionisanja – bitno je da znate da kad ih stavite, čujete ljudski glas razumljivog spektra, dakle razumete one ljude koje biste razumeli i bez njih, ali ne čujete recimo nerazumljive glasove ljudi na drugom kraju prostorije. Šumovi kao što su graja, brujanje autobusa, saobraćajna buka, dakle sve ono što nije neki jasan zvuk, biće isključeno, ili značajno smanjeno. Naravno, uz pomoć kabla ili bluetooth veze, možete slušati i sadržaje sa raznih uređaja pomoću ovih slušalica, koje se zavisno od modela napajaju pomoću punjenja ili koriste AAA baterije. Najčešće se koriste Bose QuietComfort modeli, koje možete naći i polovne u odličnom stanju – stariji modeli su i lakši za korišćenje, sa samo on/off dugmetom, dok noviji zahtevaju skidanje aplikacije. Isprobali smo sve slušalice sa ovom tehnologijom a koje idu u uvo, dakle male su i nevidljive, i ni jedne nisu dale zadovoljavajući efekat. To malo otežava upotrebu u sportu, ali i to se da rešiti pomoću trake za glavu.

Najbolje je da odete u prvu prodavnicu i isprobate bilo koji model, najviše se kod nas mogu pronaći modeli brendova Sony, Bose ili Beats i vidite koji su po vama najbolji i najlaganiji za dečije glave. Novi modeli su oko 200-300 Evra, dok se odlični polovni mogu naći za 100-150 Evra. Svakih par godina potrebno je kupiti nove sunđere, a izvan toga slušalice nisu sklone kvaru.

2. GPS treker kojim možete pratiti kretanje deteta
Svesni smo da na našem tržištu možemo naći razne smart ručne satove koji omogućavaju praćenje deteta. Međutim, dete ih može lako skinuti, mnoga deca sa autizmom ne mogu senzorno da podnesu nošenje ručnog sata, a takođe bi im stalna raspoloživost nekog gedžeta skretala pažnju sa drugih aktivnosti. Smart satove treba i često puniti. Mi smo se odlučili za Jiobit treker, iz više razloga:
– Verzija koju koristimo radi u svim zemljama sveta
– Vrlo je mali i lagan
– Pričvršćuje se na obuću deteta na pertle ili na odeću (pomoću sistema kao zujalice u prodavnicama) – dete ne oseća uređaj, a može ga se rešiti samo ako skine odeću ili obuću.
– Ima opcije „geo ograde“, dakle da odredite prostor u kom se dete može slobodno kretati, a treker će vas obavestiti kad izađe iz njega
– Kad se krećete sa detetom koje ima treker, ono koristi bluetooth vezu sa vašim telefonom, i sistem ustvari troši bateriju vašeg telefona da pošalje lokaciju, štedeći bateriju samog Jiobita
– Ukoliko se dete tokom te šetnje udalji od vas, tj vašeg telefona, sistem će vas odmah obavestiti.
– Pomoću svog telefona, možete „pozvati“ Jiobit, koji će potom početi da pišti – tako ćete lakše naći svoje dete ako se malo udaljilo od vas, ili skrenuti drugim ljudima pažnju na njega.

Uređaj je koštao 159,90 USD sa paketom od 6 meseci za GPS treking. Mi smo ga koristili jer smo išli na putovanje po velikim gradovima sa mnogo gužve, dok nam kod kuće to nije potrebno. Uvek možemo aktivirati dodatne mesece za ovu uslugu, kad očekujemo da će nam biti potrebna. Na našem i inostranom tržištu ima i drugih trekera, ali ni jedan nije istovremeno u mogućnosti da prati dete i u Srbiji i van nje, da ima dobar način pričvršćivanja i da je dovoljno mali da ne smeta detetu.