Preuzeto: blic.rs

Dr Sofijanova o pravom pristupu autizmu i utiscima sa velike konferencije održane u Beogradu

Velikoj konferenciji o autizmu – SEECA održanoj u Beogradu prisustvovala je i prof dr Aspazija Sofijanova, direktorka Pedijatrijske klinike i šefica Odeljenja intenzivne neonatalne nege u Univerzitetskom kliničkom centru Skoplje u Severnoj Makedoniji.

Tokom studija stekla je znanja u raznim institucijama širom sveta, uključujući Australiju, Sloveniju i SAD. Sva stečena znanja doprinela su da profesionalno unapredi usluge intenzivne nege i terapije uvođenjem odgovarajućih metoda za dijagnostiku i lečenje kritične i prevremeno rođene novorođenčadi.

Njen rad obuhvata izradu Akcionog plana za bezbedno majčinstvo u Vladi Republike Severne Makedonije, članstvo u Drugostepenoj komisiji za zdravstvo Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Severne Makedonije i u Komisiji za izradu i izmenu zakona. i Izrada zakona o transplantaciji tkiva i organa Republike Severne Makedonije.

Imenovana je i za nacionalnog edukatora za kontinuirano medicinsko obrazovanje u oblasti perinatologije-neonatologije. Profesorka Sofijanova je i predavač za postdiplomske studente, mentor za studente osnovnih studija, pedijatrijski trener i osnivač Tima za dečju kardiohirurgiju u javnom zdravstvu. Aktivni je istraživač sa posebnim interesovanjem u oblasti pedijatrijske intenzivne nege i terapije i neonatologije, autor knjige i brojnih naučnih radova.

Doktorka Sofijanova o SEECA konferenciji

U razgovoru za “Blic” dr prof Sofijanova otkriva da je oduševljena SEECA konferencijom i svim saznanjima koja su podeljena na njoj.

– Sjajno je što su na SEECA konferenciji pored eksperata prisustvovali i lekari i roditelji te je uspostavljena odlična interakcija, svi su bili aktivni i uključeni. Takođe, mnogo znači i to što oni koji nisu mogli fizički da prisustvuju, mogli su da predavanja prate onlajn – kazala je Sofijanova.

Dodaje da je na konferenciji imala priliku da vidi da je imunologija veoma bitna i da autizam ne treba da se pojmi na način da za njega nema rešenja, već smatra da tu mnogo toga može da se učini.

– Ja sam bila svedok dece koja dolaze sa roditeljima i nema ko da ih primi, kao da su odbačena. Neurolog ih šalje kod psihologa, psiholog kod psihijatra, psihijatar kod nekog sledećeg, i to je tako jedan začarani krug u kome roditelji sa svojom decom stvarno ne znaju šta da rade – priča Sofijanova.

Objašnjava da je autizam vrlo teško prihvatiti, svi čekaju, misle biće bolje dok ne dođu do trenutka prihvatanja.

“Dete je dete i tačka”

– Neke stvari se naročito moraju revidirati u pedijatriji, jer mi dajemo kvalitet života za ceo život. Ako jedne dete ima problem, onda cela familija ima problem. Ono što nas treba da brine je zdravlje deteta, i tu nema politike, nema razlike, nema nacije, dete je dete i tačka – ističe.

Smatra da veoma bitnu ulogu igraju fetalni mozak, majka i njena povezanost sa bebom, kao i prvi meseci detetovog života za koje kaže da su ključni trenuci da se nešto vidi i da se počne reagovati na vreme.

– Veoma je važno što smo se povezali sa svetskim stručnjacima koji pokazuju rezultate na bazi studija i njihovih ličnih iskustava – rekla je dr prof Aspazija Sofijanova.

Ukazala je i na to da o autizmu treba više i češće da se govori, jer kako kaže, mnogo je primera gde ljudi ćute o svojim problemima, ne prihvataju ga, stide se, jer misle da će proći.

– Kada sam postala baka i kad se moja ćerka porodila i kada sam videla šta znači imati unučad, tad sam se zapitala šta bih ja radila da sam na mestu tih roditelja, kako bih postupala, to me je veoma dotaklo, jer jedno je kada ste lekar, a drugo kada ste roditelj. Zato sam rešila da reorganizujem sistem u Skoplju na Dečjoj klinici, jer to mora da bude tercijarna ustanova koja je multidisciplinarna i koja mora da tretira dete iz više uglova – otkriva.

Bitna je i podrška lekara

Takođe, smatra da je u svemu tome i lekar veoma bitan, jer lekar je taj koji vodi dete.

– On treba da uđe u familiju, a svaka funkcioniše drugačije, to je personalizovana medicina, u kojoj ne može svakome isto da se pristupi, svako dete ima svoj spektar autizma – kazala je.

Konferencija je u subotu završena panel diskusijom o budućnosti tretiranja autizma u regionu, a ono što se moglo zaključiti na završnici jeste da su lekari i roditelji nakon velikog broja trodnevnih predavanja, diskusija i razmene iskustava dobili ogromnu motivaciju za preduzimanje novih koraka kada je u pitanju pristup lečenja kod poremećaja iz spektra autizma.

Organizatori konferencije bili su udruženja roditelja dece sa razvojnim problemima iz celog regiona – “Deca bez granica” i “nAUkaTizam”, kao i udruženje “Spektrum”.

Udruženje Naukatizam su formirali roditelji dece sa dijagnozom autizma iz regiona – Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Mnogi od članova udruženja su, sticajem okolnosti, imali priliku da vode decu kod najeminentnijih stručnjaka, ili učestvuju u studijama renomiranih univerzitetskih centara. Da bi omogućili bolje sutra za decu iz regiona sa sličnim problemima, uložili su napor i organizovali konferenciju SEECA, koja je bila održana u Beogradu.

Konferencija, koju je podržao i “Blic” bila je prilika da lekari iz regiona čuju od eminentnih stručnjaka iz Amerike, Poljske, Italije, Francuske, Rusije, Ukrajine, kao i zemalja iz regiona, o najnovijim saznanjima koja mogu pomoći deci sa dijagnozom autizma.