Preuzeto: UCSFhealth.org
Prevela: Martina Zrilić

mNGS

Liječnici koji traže uzrok za teško dijagnosticirane slučajeve encefalitisa ili meningitisa imaju novi alat u svom arsenalu, zahvaljujući znanstvenicima iz Centra za preciznu dijagnostiku sljedeće generacije UC San Francisca. S novim kliničkim testom koji se naziva metagenomsko sekvenciranje sljedeće generacije (mNGS), sada je moguće zaobići dugotrajno korištene specifične testove i na drugačiji način potražiti širok raspon patogena odjednom.

Koristeći DNK i RNA dobivene iz pacijentove spinalne tekućine, test mNGS-a promatra ukupnost mogućih infektivnih agensa, uključujući bakterije, viruse, gljivice i parazite, čime se eliminira potreba liječnika da rade s unaprijed određenog popisa sumnjivih organizama. Test širokog spektra može pomoći u utvrđivanju jesu li pacijentovi neurološki simptomi uzrokovani određenim patogenom; ako nije utvrđena infekcija, rezultati mogu voditi liječnike prema radu na autoimunom ili drugom neinfektivnom stanju. Takvi nalazi mogu pomoći liječnicima da odrede najbolji tretman – i izbjegnu pružanje terapija koje su neučinkovite ili potencijalno štetne za pacijenta.

MNGS test unapređuje tipičan pristup traženju uzroka upale mozga koji su izazovni za dijagnosticiranje”, kaže charles Chiu, dr. Med., Profesor laboratorijske medicine i medicine na UCSF-u i direktor Centra za virusnu dijagnostiku i otkrivanje UCSF-Abbott. “Liječnici mogu koristiti test za istovremeno traženje gotovo svakog organizma – u osnovi kako bi pronašli iglu u plastu sijena.” Tipično, pacijenti prolaze 30-50 testova kako bi pronašli uzrok, a ipak u otprilike polovici svih slučajeva dijagnoza je propuštena.

Klinička studija pokazala je prednost mNGS testiranja

U studiji iz 2019. objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine, znanstvenici UCSF-a koristili su mNGS testiranje za analizu spinalne tekućine 204 hospitalizirana pacijenta čija je dijagnoza encefalitisa, meningitisa ili mijelitisa bila neuvjerljiva. Test je pronašao mnoge iste infekcije koje je konvencionalno testiranje identificiralo, ali i 13 dodatnih infekcija koje su prethodno propuštene. U više od polovice od tih 13 slučajeva dijagnoza je izravno utjecala na liječenje pacijenta.

“Naša studija pokazala je korist od testiranja mNGS-a nad konvencionalnom kulturom ili drugim testovima”, kaže Chiu, viši autor studije. “Štoviše, test može dati rezultate već za 48 sati.”

“Slučajevi encefalitisa i meningitisa predstavljaju jedan od najvećih dijagnostičkih izazova u neurologiji”, kaže Michael Wilson, dr. Med., MAS, izvanredni profesor neurologije na UCSF-ovom Weill institutu za neuroznanosti i ko-prvi autor studije iz 2019. godine. “Dodatna frustracija liječnika je da je vrijeme od ključne važnosti u liječenju ovih bolesti, pa je pronalaženje temeljnog uzroka što je brže moguće kritično.

MNGS test može skratiti vrijeme testiranja I spriječiti niz tretmana koji ne samo da možda neće raditi, već bi mogli biti kontraproduktivni.”

MNGS test potvrđen je u licenciranom laboratoriju za izmjene kliničkog laboratorijskog poboljšanja (CLIA) na UCSF-u za testiranje pacijenata, a Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) odredila ga je kao revolucionarni uređaj; UCSF tim je u procesu traženja odobrenja FDA. Trenutno je UCSF jedina akademska institucija u SAD-u koja rutinski nudi mNGS testiranje spinalne tekućine za dijagnozu neuroloških infekcija, uključujući meningitis, encefalitis i mijelitis.

Ranije testiranje moglo bi donijeti veći uspjeh

Iako se trenutno mNGS test primjenjuje prvenstveno na hospitaliziranim pacijentima, često kao krajnje sredstvo, znanstvenici UCSF-a vjeruju da će pomoći pacijentima ranije na njihovom dijagnostičkom putu. “Mislimo da mNGS može biti atraktivan kao test prve linije, što rezultira bržom dijagnozom i bržim, uspješnijim liječenjem”, kaže Chiu. “To bi također moglo biti isplativije, smanjujući potrebu za iscrpnim testiranjem koje ne bi vodilo nikamo i pomoći pacijentima da se brže oporave kao rezultat pravovremenijih i točnijih dijagnoza.”

“Sada bolje razumijemo tko će najvjerojatnije imati koristi od testiranja mNGS-a i možemo se posavjetovati s liječnicima o tome ima li ovaj test smisla za njihove pacijente”, kaže Wilson. “Za mnoge pacijente koji pate od ovih užasno iscrpljujućih bolesti, ubrzavanje šire potrage za uzrokom moglo bi smanjiti njihovu tjeskobu i možda im spasiti živote.”

Liječnici zainteresirani za testiranje uzorka svog pacijenta u UCSF-ovom Centru za preciznu dijagnostiku sljedeće generacije mogu pronaći informacije o naručivanju testa ovdje

mNGS testiranje identificira rijetku bakteriju kao izvor encefalitisa

Josh je bio 14-godišnji dječak iz Wisconsina čiji encefalitis nije reagirao na nikakve empirijske tretmane. Smatralo se da se zarazio tijekom odmora u Portoriku, a liječnici su naručili oko 100 testova, uključujući biopsiju mozga, a sve se to pokazalo neuvjerljivim. Josh je pretrpio tri hospitalizacije u četiri mjeseca i proveo 44 dana na intenzivnoj njezi – dio tog vremena u medicinski izazvanoj komi. Nakon što su istraživači UCSF-a proveli mNGS testiranje iz uzorka dobivenog iz Joshove spinalne tekućine, dijagnosticirali su mu neuroleptosperozu, koju je uzrokovala Leptospira santorosai, bakterija koja se obično nalazi u jezerima ili potocima u zemljama u razvoju. Zbog svoje rijetkosti u SAD-u, to nije bilo na diferencijalnoj dijagnozi za njegove liječnike. Liječenje izbora za ovu bolest je penicilin – jedan od rijetkih antibiotika koje Josh nije dobio. Od tada se potpuno oporavio.

“Joshova priča naglašava važnost širokog testa koji se ne oslanja na unaprijed određeni skup potencijalnih organizama”, kaže Chiu.